Acapulcói kaland

Aki tiszteli és nem csak rajongja a designt, annak mindig fontos lesz az eredetiség. Ez a blog sincs másként ezzel. Alapvető hitvallásom része a tervezői munka – ötlettől a megvalósult tárgyig – tiszteletben tartása és védelme, így sohasem ajánlanám az „elérhető árban” kínált, de alacsony minőségű utánzatok vásárlását. Az Acapulco mégis az a design szék, amelynek esetében az eredeti, régi darabok felkutatása helyett, inkább egy igényesen elkészített másolat beszerzése javasolt. Nézzük, miért is van ez így és mit tudhatunk erről a reneszánszát élő retró bútorról!

Az Acapulco szék eredete ugyanúgy homályba vész, mint a Páva széké és szintén nem tudjuk egyetlen személyhez kötni a forma vagy a gyártási metódus kifejlesztését. Habár több szempontból bizonyosan régebbi, de a szék dokumentálásával először egy a 60-as évekből származó, amerikai légitársaság katalógusában találkozhatunk. Újdonságnak számított akkoriban az a stílus, ahogyan látványos, színes illusztrációkkal reklámozták Acapulco de Juárez felkapott nyaralóövezetét.

Acapulco a Csendes-óceán partján fekszik, Mexikóvárostól 300 km-re délnyugatra. A magas hegyek övezte, mélyvízű öböl partján, keskeny tengerparti sávon terül el a város, amely széles homokstrandjával kiváló turisztikai célponttá vált. Még inkább népszerűvé tette a térséget, hogy nemcsak számos hollywood-i film helyszínéül szolgált, de a hírességek előszeretettel nyaraltak és rendeztek partikat Acapulcóban. Itt tartotta (egyik) esküvőjét Liz Taylor, John Wayne saját hotelt birtokolt az öbölben, sőt még a Jackie és John F. Kennedy házaspár is Acapulcoban töltötte mézesheteit.

Acapulcói kaland (Fun in Acapulco, 1963) zenés vígjáték Elvis Presley főszerplésével
Koktél party és Acapulco székek

Ebben az időszakban lett egyre elterjedtebb a strandokon és medencék partján egy légiesen könnyed, különleges megjelenésű szék, amely aztán a sztárok és turisták kedvencévé vált. Ugyan nem tudjuk konkrétan kinek köszönhetjük az Acapulco szék ötletét, de egy „városi legenda” szerint egyszer egy francia turista megelégelte, hogy a trópusi hőségben minden szék ülőfelülete elviselhetetlenül forróvá válik. Inspirációjául nagy valószínűséggel a Mexikóban ősidők óta használt függőágyak szövési technikája szolgált, amikor kialakította a körte alakú fém vázból és az arra tekert műanyag zsinórból készült, három karcsú lábon álló könnyűszerkezetes széket.

Az 50-es évek folyamán a szék gyorsan népszerűvé és elterjedt vált Mexikóban. Szinte kizárólag kültéri ülőbútorként használták és mivel kezdetben a váz olyan anyagból készült, amely nem viselte jól hosszútávon az időjárás viszontagságait, így gyakorlatilag manapság lehetetlen régi, használható állapotú Acapulco széket találni. Napjainkban, elkerülendő a rozsdásodást, porfestett alumíniumból készülnek a székvázak. Tehát, nem érdemes ragaszkodni ebben az esetben egy régi darab felkutatásához, hiszen egyrészt elképzelhető, hogy adott esetben nem antik példánnyal van dolgunk, csak drágán szeretnék eladni nekünk, másrészt az újragondolt, jó minőségű replikák tartósabbak lesznek. A tartósságon kívül még az a nem elhanyagolható tény is az igényes másolatok mellett szól, hogy műanyagzsinórjuk nem PVC-ből, hanem HDPE-ből (High Density Polyethylene) készül, amely a környezetre kevésbé ártalmas és újrahasznosítható anyag.

Mivel az Acapulco szék tervezői jogai a korábban említett Páva avagy Emmanuelle székhez hasonlóan nem tisztázottak, így számos gyártó foglalkozik vele világszerte. Minden egyes Acapulco szék egyedi és nem kevés munkával, kézzel készült.

Az Acapulco megihlette a tervezőket, sorra születtek a variációk egy témára: hintaszék, napozóágy, kanapé, függőszék, kávézó- és étkezőasztal és persze a klasszikus Acapulco gyermek méretben. Ma már a szivárvány minden színében elérhető ez a kínálat.

Néhány tervező mert nagyot álmodni és mondhatjuk a sarkaiból forgatni ki az eredeti designt. Egy nyugat-texasi házaspár, Jamey és Constance Garza újraértelmezésében a fémváz stílszerűen nyeregbőrből készült ülőfelületet kapott.

Bőr borítású Acapulco székek (gyártó: Garza Marfa)

Sebastián Lara, mexikói designer amerikai vörös tölgyfából készítette el saját Acapulcoját, Medio Día néven.

Medio Día (tervező: Sebastián Lara)

Pedro Reyes pedig szó szerint csavart egyet a történeten a Moëbius társalgókanapéval.

Moëbius (tervező: Pedro Reyes)

Az Acapulco szék titka egyértelműen a design végtelen egyszerűségéhez társuló izgalmas megjelenésben rejlik. Ez a mid-century klasszikus egyaránt alkalmas stílusos külterek és eklektikus enteriőrök berendezésére. Könnyen hozzáférhető, színben és megjelenésben is változatos bútor, amely könnyed eleganciával kölcsönöz a térnek egy kis trópusi glamourt.

fotók: pinterest

Scroll to top