Film+Design II. – Eames Lounge & Ottoman

Tervezők: Charles és Ray Eames (forgalmazó: Herman Miller)

Ha valaha megkérdeznék, melyik ülőbútort emelném ki a designer-székek sokaságából, persze nagyon nehéz döntés lenne, de azt hiszem, mindenképpen az Eames Lounge Chair & Ottomant választanám. Erről a műalkotásról csak szuperlatívuszokban beszélnek a laikus felhasználók és a szakma is. Egy karakteres bútor, amely eleve filmes közegben született, mindig kiemelkedő helyet fog követelni magának a vásznon.

Billy Wilder az Eames Lounge székben

A történet szerint az Eames házaspár jó baráti kapcsolatban volt a híres hollywoodi rendezővel, Billy Wilderrel, és gyakran meglátogatták őt a forgatásokon. Egy ilyen alkalommal azon kapták a kimerült Wildert, hogy egy régi fotelból, egy zsámolyból és szedett-vedett deszkalapokból gyorsan összeeszkábált pihenőhelyet próbál kreálni magának. Még viccelődött is Eamesékkel, „na, valami ilyesmit kellene kitalálnotok nekem!”. Nem sokkal később, 1956-ban a tervezőpáros bemutatta Arlene Francis nagy sikerű Home Show című televíziós műsorában a Lounge Chair & Ottomant. Természetesen az első teljesen kész darabot Billy Wildernek ajándékozták

Az Eames Lounge Chair & Ottoman első filmes megjelenése a Jane Fonda, Rod Taylor és Cliff Robertson főszereplésével készült Vasárnap New Yorkban (Sunday in New York, 1963) című filmben volt.

Csak a háttérben tűnik fel a James Bond-filmek közül a Csak kétszer élsz (You only live twice, 1967) egyik jelenetében.

Itt a Szellemíró (The Ghost Writer, 2010) című Roman Polanski-filmben Ewan McGregor karakterének (The Ghost) kissé rendetlen nappalijában látjuk méltatlan körülmények között székünket.

Viszont kiválóan érvényesülnek az Eames Lounge Chair & Ottoman finom ívei Dr. Feld (Steve Carell) irodájában az Amit még mindig tudni akarsz a szexről (Hope Springs, 2012) jelenteiben.

De legyünk őszinték magunkhoz és ismerjük el: ennek a széknek tér kell. Nagy, letisztult, minimalista tér és sok-sok fény. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint Tony Stark (Robert Downey Jr.) malibui villája a Vasemberben (Ironman, 2008).

Hatásos összképet alkot A cseléd (The Housemaid, 2010) című dél-koreai filmdráma egyik jelenetében ezzel az impozáns kandallóval.

Kevin Flynn (Jeff Bridges) izgalmasan kialakított rejtekhelye a Tron: Örökségben (Tron: Legacy, 2010), ahol Mies Van der Rohe Barcelona széke és az Arco állólámpa mellett egy gyönyörű, hófehér Eames Lounge Chair & Ottoman is szerepel.

Az Emlékek hálójában (Flashbacks of a Fool, 2008) Joe Scot (Daniel Craig) mellett tűnik fel a háttérben egy Eames Lounge Chair & Ottoman.

A Minden, minden (Everything, Everything, 2017) egyik jelenetében Mandy-t (Amandla Stenberg) látjuk az Eames székben.

Több olyan sorozat van, amely szerencsére bővelkedik design csemegékben, így ezeket még párszor emlegetni fogom a jövőben. Természetesen az Eames Lounge Chair & Ottomanról sem mondhattak le a díszlettervezők. Íme néhány sorozat jelenet, ahol feltűnik kedvenc pihenőszékünk:

a Dexter (2006-2013) és a Doktor House (House M.D., 2004-2012)

Az ítélet: család (Arrested Developement, 2003-2006) és az Archer (2009-), animációs kémkomédia.

Szintén kiemelt helyet kapott a nagydumájú pszichológus, Dr. Frasier Crane (Kelsey Grammer) otthonában egy Eames Lounge Chair & Ottoman, a díjnyertes amerikai vígjátéksorozatban, A dumagépben (Frasier, 1993-2004).

Az Eames Lounge Chair & Ottoman magas minőségű, általában sötét- vagy teve barna bőr borítása számít klasszikusnak. Időnként azonban találkozhatunk olyan különleges kárpitozásával is, mint A pletykafészek (Gossip Girl, 2007-2012) amerikai drámasorozatban. A Van der Woodsen apartman exkluzívan berendezett nappalijában egy Missoni chevron mintás kárpittal bevont Eames Lounge Chair & Ottoman látható.

Két élettörténet, két feltörekvő New York-i férfi, két elég különböző lakás, viszont mindkettőben ott az Eames Lounge Chair & Ottoman: a Master of Noneban (2015-2017) a Devet alakító Aziz Ansarit szinte minden epizódban hangulatos kis otthonában láthatjuk, amint épp barátaival a Sherlock-sorozatot nézi kedvenc foteléből. A másik jelenet az 1970-es években játszódó Bakelit (Vinyl, 2016) drámasorozatból van, melyben egyébként íróként többek közt Mick Jagger, Martin Scorsese és Rich Cohen is közreműködött.

Scroll to top