Halvány zöld az új fehér

Habár egy rövid időszakra a millenium pink és a Z-generációs sárga esztétika mindent elárasztott a divatiparban és a lakberendezésben, most itt az ideje, hogy az eddig háttérben megbúvó, kellemes zöldek is előtérbe kerüljenek.

A zöld különböző árnyalatai jó pár éve komoly szerepet kapnak az enteriőrtervezésben. A természetes, natúr alapanyagok, a trópusi hangulatú motívumok és a növénymánia mellett megjelentek a sötét smaragdzöldtől a halvány zsályazöldig terjedő falfestékek, tapéták, hidegburkolatok és textilek. Elsősorban a lágyabb, nyugodtabb árnyalatok váltak hangsúlyossá az utóbbi időben, így például a sötét türkiz, amelyről itt írtunk korábban.

A pasztelles menta- és zsályazöldek – a sötét türkizhez hasonlóan – még a tavalyi év sztárjaiként tűntek fel, és kitartóan jelen vannak a trendek közt idén is. A Pinterest 2018-as Top 100 pin listája szerint a felhasználók a zsályazöld enteriőrökre kerestek rá leggyakrabban. Úgy tűnik tehát, a közízlés erős érdeklődést mutat a megnyugtató, neutrális, a legtöbb stílussal könnyen kombinálható, halvány zöldek iránt.

Erre az organikus trendre reflektálva a Coloro színszótár és a WGSN intézet úgy látja, 2020-ban a tavaszi-nyári szezon színei, a Cassis (feketeribizli), a Purist Blue (purista kék), a Cantaloupe (sárgadinnye) és a Mellow Yellow (érett sárga) mellett meghatározó lesz a Neo Mint (új menta) jelenléte.

Neo Mint gradiens

A színválasztást azzal magyarázzák a trenddiktálók, hogy a hideg menta árnyalatú Neo Mint kapcsolatot teremt a technológia, a tudomány és a természet között, emellett nem kötődik egyik nemhez sem, mind a férfiak, mind a nők esetében egyformán használható. Futurisztikus hatású, de ugyanakkor a természetben is előfordul. A Neo Mint minden fém színnel elegánsan használható együtt, letisztult, lágy és fiatalos árnyalat.

balról jobbra: Farrow & Ball – Breakfast Room Green (No.81), Farrow & Ball – Lichen (No.19), Benjamine Moore – Sage Wisdom (CSP-775), Benjamine Moore – Palace Green (CW-520)

A menta üdítő, tavaszias vidámságával szemben a zsálya szürkés zöldje sokakban „kórház zöld” emlékeket ébreszthet, ám a jól megválasztott anyag- és színtársítások hamar feledtetik a korábbi, negatív asszociációkat.

Letisztult, kortárs jellegével mindkét halvány zöld árnyalat jól illeszkedik a nálunk továbbra is divatosnak számító mid-century modern és skandináv minimalista enteriőrökbe. A menta és zsálya nyugalmat sugárzó, pasztell árnyalatainak kifinomult kísérői lehetnek a világosszürke márvány, natúr fa, arany, réz vagy ezüst felületek.

Az itt látható terek jól mutatják, mennyivel izgalmasabb, egyedibb összhatást érhetünk el, ha a tradicionálisan neutrálisnak számító fehér helyett menta vagy zsálya árnyalatokat alkalmazunk a falakon. Megdöbbentő hatást kelt, ahogy a megfelelően kiválasztott halvány zöld falszín sokkal lágyabbá, barátságosabbá teszi az adott helyiséget.

A főleg urbánus környezetben népszerű modern irányzatok mellett a szintén felkapottnak számító „farmhouse” vagy „cottage” stílus is szívesen használja ezeket a halvány zöld színeket. A vidékies hangulatnak megfelelően itt tört fehér, natúr fa és koptatott tégla felületek, kézzel készült használati tárgyak és textilek, a természetközeli élet mindennapjainak eszközei teljesítik ki a látványt.

Legyen klasszikus, minimalista vagy vidéki stílusú, aprócska vagy tekintélyes méretű egy fürdőszoba, tervezéskor mindenképpen érdemes a menta vagy zsálya árnyalatok használatán elgondolkodni. Egyértelműen ma már nem csak a kiegészítő elemeken és festett falfelületeken jelenhetnek meg ezek az árnyalatok, hanem fantasztikus választék érhető el a hidegburkolatok terén is. Natúr fafelületekkel, néhány stílusos kiegészítővel, és lehetőség szerint élő növényekkel társítva hamisítatlan spa életérzést csempészhetünk az otthonunkba.

A menta és zsálya árnyalatok kellemesen neutrális, mégis karakteres választások lehetnek egy gyerekszoba számára. Szerencsésen gender semlegesek és bájos, megnyugtató atmoszférát teremtenek. Viszont mint mindig, itt is fontos az egyensúly és egy kis bátorság, tehát ne csak neutrális színekkel vegyük körbe magunkat! Engedjük el a könnyen unalmassá és jellegtelenné váló fehér-bézs-barna berögződést! Talán pont a gyerekszoba lehet az a terep, ahol magunk is ismét kicsit gyerekké válva újra felfedezhetjük a színek, minták és textúrák varázsát.

Egy-egy hangsúlyosabb bútor menta fagyi színben a gyerekek külön kedvencévé válhat, érdemes akár egy közös program keretében, házilag átfesteni a régi ruhásszekrényt.

borítókép: @ommfoods

képek: Coloro Farrow & Ball Ltd.  Benjamin Moore  Homes & Gardens Magazine Côté Maison Magazine

Scroll to top