Pantone – Bates Motel kék

A Bates Motel: Pscyho a kezdetektől (Bates Motel, 2013-2017) sorozat rajongói tábora nagy lelkesedéssel fogadta a hírt 2017-ben, amikor a Pantone Color Institute és az A&E Network bejelentette együttműködését egy új, hivatalos Pantone szín megalkotására. Újabb levédett szín született, a Bates Motel Kék.

A Pantone által létrehozott neonos, enyhén fémes árnyalatú kék szín hommázs minden idők legzseniálisabb filmrendezője, Alfred Hitchcock művészete előtt. A Bates Motel sorozat a legendás, 1960-ban készült Psycho kortárs parafrázisa. Bizonyos szempontból (de nem teljes mértékben) előtörténetnek is tekinthető, hiszen bemutatja a klasszikus mozifilm főszereplőjét: megismerkedhetünk Norman Bates átlagosnak abszolút nem nevezhető tinédzser éveivel és anyjával, Norma Louise Bates-sel kialakult különös kötődésével.

Szimbolikáját tekintve a kék szín nyugalmat, őszinteséget és békét jelent. Így szinte ironikusnak mondható, amikor Norma a motel neonreklámjának ezt a színt választja, mivel ez fia kedvence. A sorozat évadain keresztül mindvégig következetesen használják az alkotók a színek szimbólumrendszerét.

Nem szeretném elvenni az élményt azoktól, akik még nem látták a sorozatot, ezért csak annyit említenék meg, hogy érdemes figyelni a szereplők pillanatnyi kapcsolata, hangulata és a jelenetben alkalmazott színek közötti összefüggéseket. A kék sötét árnyalatának mélysége, hidegsége és misztikuma Norman hallucinációinak vissza-vissza térő elemévé válik.

Kutatások szerint az emberek által legkedveltebb szín a kék, ezért különböző árnyalatait gyakran használja a branding (márkaépítés), a kommunikációs technológia, a divat és az enteriőrtervezés is. Norman Bates-sel ellentétben a béke szigetén érezhetjük magunkat egy kék szín dominálta térben, mivel állítólag nyugtató hatású kémiai anyagok termelődését indítja el testünkben. Több, különböző módon végzett kísérlet egyértelműen bizonyította, milyen jelentős hatást gyakorolnak az egyes színek az emberek hangulatára és viselkedésére. Az agyhullámokat mérő készülékek használatával egy kísérlet során arra jutottak, a kék szín magas értéket ért el a delta hullámtartományban, ez a mélyen ellazult állapotokra jellemző, a szintén magas théta hullámok pedig kreativitásra és magas érzelmi kötődésre utalnak.

Bátran alkalmazható a lakberendezésben akár teljes falfelületeken, akár erőteljes kiegészítőszínként. A számunkra megfelelő kék árnyalat kiválasztása után arany, réz vagy rozé arany felületekkel melegebb, míg ezüst vagy sötét fémes kiegészítőkkel hidegebb hatást érhetünk el.

A Bates Motel Kék neonos árnyalata kifejezetten friss, izgalmas és abszolút kortárs összképet ad a kék komplementer színeinek élénk árnyalataival párosítva. Viszont ez esetben óvatosan használjuk, hisz a fukszia, kanári sárga, narancssárga hozzáadásával egy pezsdítő összképet kapunk, amely például a hálószobák nyugalmát kevésbé szolgálhatja!

Szintén módjával érdemes alkalmazni erősen napfényes terekben. Amennyiben szikrázó fehér falakkal kerül ez az intenzív kék egy helyiségbe, a fehér falak kékes fényvisszaverődése miatt még inkább hideggé válhat az összhatás és könnyen egy medence alján érezhetjük magunkat. A futurisztikus űrállomás hatását keltő, kék LED világítást pedig kizárólag minimalista, modern berendezésű terekbe, bevállalós lakóknak ajánlanám.

Kiegészítő színként ugyanolyan jól működhet egy klasszikus, elegáns társalgóban, mint egy mid-century bútorokkal kombinált modern minimalista konyhában.

Meglehetősen idejét múltnak tartom a nemi sztereotípiák szerint berendezett gyerekszobákat. Szerintem minden gyerek megérdemli a szivárvány összes színét. Ezért ebben az esetben csak bátran az ecsettel és legyen az a gyerekszoba színes, vidám és kreatív!

Mennyiségek és árnyalatok ide vagy oda, végül mindig az a legfontosabb, hogy legyünk stílusosak.

Scroll to top