Titokzatos mélység – a sötét türkiz vonzásában

Habár már egy jó ideje az enteriőrtervezésben szinte klasszikus alapszínként tekintenek a türkizre, sötétebb árnyalatai mostanában kezdtek igazán divatossá válni. Valószínűleg ez a tendencia nem csak a véletlen műve vagy a trenddiktálók marketingkampányának eredménye. A színek pszichológiája szerint a sötét türkiz árnyalatok megnyugtató egyensúlyban ötvözik a kék nyugodt stabilitását a zöld optimista, gyógyító hatásaival. A minket körülvevő zajos, rohamtempójú, vizuális ingerekkel túltelített világban ezek a nyugalmat rejtő színek biztosíthatnak számunkra mentális és spirituális egyensúlyi állapotot az otthonunkban.

Pantone skála világos kéktől a sötét zöldig

Esőerdei virágok és egzotikus rovarok, trópusi lagúnák és hegyvidéki tengerszemek, ásványok és csillogó pávatollak idéződnek fel bennünk, hisz a kék és zöld közötti spektrumon elhelyezkedő türkiz árnyalatokkal gyakran találkozhatunk a természetben. Hogy mindezt közelebb hozzuk magunkhoz, jó megoldást jelenthetnek az évek óta népszerű, hatalmas leveleket, virágokat, dzsungel jelenteket mintázó tapéták.

tapéta: Architects Paper
tapéta: Cole and Son

A sötét türkizkék és -zöld gazdagon telt, mély, sejtelmes drágakőre emlékeztető, melegséget sugalló árnyalatai a lakás bármely helyiségében, nagyobb felületeken is bátran alkalmazhatóak. Kellő fényviszonyok esetén akár mind a négy fal festhető ezekre a színekre, de a mennyezettel körültekintőnek kell lenni, hogy elkerüljük a klausztrofób “dobozhatást”. Amennyiben a mennyezet is sötét türkiz színt kap, mindenképpen ajánlott világos padlóburkolatot és okosan elhelyezett, lokális világítást kialakítani.

Akár kékes, akár zöldes irányba erősítjük a sötét türkiz árnyalatait, egyaránt izgalmas és modern összhatást alkotnak a korall, a mustársárga, a sötét fukszia és a terrakotta színekkel. Ha van szín, amelynek tökéletes anyagtársítása a bársony, akkor ez a sötét türkiz. Igaz többen a bársony használatát a lakberendezésben szélsőségesen az imádott vagy gyűlölt kategóriába sorolják, de egy pompás mély türkiz szófa azért tagadhatatlanul a luxus életérzést képviseli.

A türkiz és különösen annak sötét árnyalatai tökéletes párost alkotnak natúr fa felületekkel. Fémes kiegészítők közül pedig érdemes sárgaréz vagy arany elemeket választani mellé.

A hidegburkolatok tárháza mára a szivárvány minden színében bővelkedik, nem beszélve a szokványostól végre bátran eltérő formákról és mintázatokról. Egy felújítás során érdemes a lehetőségekhez mérten nagyot álmodni és felkutatni az igazán kedvünkre való darabokat. Sőt, a sokak által elcsépeltnek tartott metró csempe is egy kis csavarral új megvilágításba kerülhet.

Gyerekszobákban korábban alig lehetett sötétebb árnyalatokra festett falakkal találkozni, majd nemzetközi trend lett fekete táblafestékkel egy-egy falszakaszt óriási rajztáblává alakítani. Ugyanígy megjelenhet egy kiemelt falfelületen a sötét türkiz is, de eltérően a felnőttek szobáitól, itt fényviszonyoktól függetlenül nem érdemes minden falon alkalmazni és mindenképp szükséges sok vidám, élénk kiegészítővel feldobni.

tapéta: MuralsWallpaper
Scroll to top